Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Als het aan de overheid en zorgverzekeraars ligt nemen huisartsen diverse taken over van ziekenhuizen om zo de zorgkosten te drukken. Huisartsen hebben namelijk een lager tarief dan medisch specialisten. Maar als huisartsen het hierdoor steeds drukker krijgen, hebben ze minder tijd voor hun eigen patiënten. Daarom vraagt de Landelijke Huisartsen Vereniging voor een vermindering van het aantal patiënten per huisartsenpraktijk. Dat melden NOS en RTL Nieuws.

Een huisarts heeft gemiddeld zo’n 2.200 patiënten. Huisartsen die er meer taken bij krijgen van ziekenhuizen, zouden maximaal 1.800 patiënten moeten hebben, anders kunnen ze het werk niet meer aan.

“We willen dat onderzocht wordt wat er op de middellange termijn nodig is aan huisartsen, medisch specialisten en gebouwen. Er is nu nog geen tekort aan huisartsen, maar op den duur zijn er misschien meer huisartsen nodig”, zegt LHV-voorzitter Elle Kalsbeek.

Huisartsen hebben er de afgelopen jaren al veel taken bij gekregen, door bijvoorbeeld het toenemende aantal ouderen dat langer thuis blijft wonen. De LHV vraagt om meer tijd en ondersteuning. 

Door: Redactie Nationale Zorggids