Normal_zakenman

Door de uitvoering van de Wet Normering Topinkomens (WNT) zijn er steeds minder artsen bereid om een bestuurlijke functie op zich te nemen. Niet alleen komen er minder geïnteresseerden bij, er is zelfs sprake van een ‘duidelijke uitstroom’. Het bedrag waar de zorgbestuurders hun werk voor moeten doen, zou niet in verhouding staan met hun werkzaamheden. Dit meldt Zorgvisie. 

Medisch specialisten vallen niet onder de wet en daardoor zijn zij in staat om aanzienlijk meer te verdienen dan ziekenhuisbestuurders. Als een specialist de overstap wil maken naar het bestuur, kan hij in salaris zomaar 100.000 euro per jaar omlaag zakken. Ziekenhuizen hebben dan ook grote moeite met het vullen van hun vacatures. Het is mogelijk dat zij genoegen moeten nemen met bestuurders met minder ervaring, of door een interim-bestuurder voor langere termijn aan te houden.

De overstap naar een veel lager salaris is wat veel artsen tegenhoudt. “Dit bedrag is een belediging voor het beroep van bestuurder. Het staat niet in verhouding tot de complexiteit van het werk”, zegt bestuursvoorzitter Kees Donkervoort van het Medisch Centrum Leeuwarden. “Dat maakt dat velen de stap niet durven of willen maken. Bestuurders van buiten de zorg hebben er al helemaal geen zin meer in.”

De WNT2 is in 2016 in werking getreden in de zorg. Deze update van de WNT houdt in dat bestuurders in de zorg niet meer dan het ministerssalaris van zo’n 180.000 euro per jaar mogen verdienen. Er is ook al een derde aanpassing in het vooruitzicht, die de salarissen van alle werknemers in de semi-publieke sector aan banden legt. In die aanpassing worden alleen medisch specialisten en luchtverkeersleiders uitgesloten van de bezoldering van het salaris.

Door: Redactie Nationale Zorggids