Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis willen middels pilots uitzoeken of huisartsen met meer tijd minder patiënten doorverwijzen. Huisartsen verwijzen nu nog vaak door naar medisch specialisten, mede doordat ze slechts tien minuten hebben per patiënt. Door ze meer ruimte te geven, kan hopelijk de zorg goedkoper en beter worden. Dat meldt de Gelderlander.

In Limburg is een dergelijke pilot al afgerond. Huisartsen verwezen gedurende de proef 30 procent minder patiënten door naar een medisch specialist. “Je kunt dan denken aan een oudere man die drie keer in de twee weken bij de huisarts aanklopt. Hij heeft allerlei onverklaarbare klachten, maar nadat de huisarts eens echt de tijd voor hem heeft, blijkt de man gewoon eenzaam te zijn”, zegt Jaap de Bruijn van VGZ.

Huisartsen vinden al langer dat zij meer aandacht willen besteden aan de persoon die tegenover hen zit, in plaats van alleen aan de ziekte. Tijdens een consult hebben huisartsen vaak niet enkel aandacht voor de patiënt, want ze moeten tegelijkertijd voldoen aan de eisen van de zorgverzekeraars. En dat betekent data registreren. De kans bestaat dat een huisarts hierdoor informatie mist, waardoor het onderliggend probleem van de patiënt niet boven tafel komt. Soms is een klacht bijvoorbeeld van emotionele aard en niet iets lichamelijks.

De consults worden de tijdens de pilots niet langer gemaakt, maar de huisarts krijgt wel meer tijd voor zijn patiënt. Deelnemende huisartsen hoeven geen consulten meer te declareren via de huidige manier, maar ze hebben tijdelijk een vrij te besteden budget. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij met de pilots. Hopelijk doen deze de overheid inzien dat huisartsen veel meer kunnen betekenen voor hun patiënten binnen de korte tijd die zij hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids