Normal_geld_briefgeld

Een voormalig ziekenhuisdirecteur van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Zeeland wordt ervan verdacht te hebben gefraudeerd me belastinggeld en wachtgeld. Hij kostte het ziekenhuis honderdduizenden euro’s. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie (OM) voor 520.000 euro beslag gelegd op zijn bezittingen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Voorafgaand aan de ziekenhuisfusie in 2010, werd het contract van de ex-bestuursvoorzitter beëindigd. Zogezegd in goed overleg. Hij zou hierna nog zes maanden lang salaris doorbetaald krijgen, een totaalbedrag van bijna twee ton.

De man had tevens recht op wachtgeld voor zolang hij elders nog geen passend salaris kreeg. Hiervoor ontving hij ruim vier ton. In de tussentijd zou hij een baan hebben gekregen bij Magentazorg, waar hij 40.000 euro zou verdienen. Het ziekenhuis vertrouwde dit bedrag niet en beëindigde daarom de wachtgeldregeling.

De voormalig directeur van het ADRZ vond dit onterecht en stapte vervolgens naar het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Die stelde hem in het gelijk. Het Scheidsgerecht snapte de zorgen van het ziekenhuis, maar er was onvoldoende bewijs om de man ongelijk te geven. Achteraf bleek dat hij bij Magentazorg een jaarsalaris van 309.000 euro verdiende. In 2012 spande het ziekenhuis nog een zaak aan, die ertoe leidde dat de topman toch 68.000 euro moest terugbetalen.

Lange tijd leek er geen schot in de zaak te zitten, tot nu. Het OM zegt dat hij tijdens de arbitragezaak valse documenten liet zien waarmee hij zijn echte salaris poogde te verbergen. Via diverse constructies had hij het zo doen laten lijken dat hij inderdaad 40.000 euro verdiende, terwijl dat bedrag in de werkelijkheid veel hoger lag. Inmiddels heeft het OM beslag gelegd op zijn spullen, met een totale waarde van een half miljoen euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids