Normal_keukentafelgesprek__wmo__notitieblok

Als het aan Miquel Wijngaards van Kenniscentrum WMO ligt, komt er een scholingsregister voor Wmo-consulenten. Gemeenten kunnen op deze manier zien welke scholing of ervaring hun Wmo-consulent heeft. Verpleegkundigen en artsen staan bijvoorbeeld in het BIG-register, maar waarom wordt de kennis en kunde van de Wmo-consulent niet gewaarborgd, vraagt Wijngaards zich af. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het Kenniscentrum WMO is een opleidingscentrum voor mensen die binnen het sociaal domein aan de slag gaan of mensen die zich er meer in willen verdiepen. Het gaat met name om Wmo-consulenten. “Die worden steeds belangrijker voor gemeenten, want ze zijn de schakel tussen de burger en de wet: ze voeren uit en ontvangen vragen van burgers naar middelen, producten en diensten.”

Wijngaards pleit voor het verbeteren van de vaardigheden van de Wmo-consulent. Omdat mensen steeds mondiger worden en opkomen voor hun eigen rechten, hebben zij iemand nodig die hen duidelijk kan vertellen wat wél en wat niet kan. Onnodige conflicten moeten vermeden kunnen worden, en daarom zijn gespreksvaardigheden en communicatievaardigheden van groot belang, vindt Wijngaards.

Keukentafelgesprekken worden steeds kritischer beoordeeld, want cliënten zijn het niet eens met de huidige gang van zaken. Zij zijn ontevreden en gaan steeds meer tegen bepaalde besluiten in beroep. Wijngaards wil dat er meer tijd wordt besteed aan het keukentafelgesprek, en dat kan door de kwaliteit van de Wmo-consulent beter te waarborgen. Hij presenteert het register daarom volgende maand, op 22 juni, op de eerste nationale Wmo-consulenten bijscholingsdag. Wie zich heeft laten bijscholen en kan aantonen dat hij of zij een bekwame Wmo-consulent is, kan zich hiervoor inschrijven. Dit gebeurt nu veelal door een aanbeveling van een leidinggevende.

“Wij nemen dit initiatief, maar dit is niet primair iets van ons. We zien het liefst dat de VNG het register beheert. Als de VNG en het ministerie het niet doen, moet iemand anders dit initiatief toch nemen? Vinden ze het straks toch een goed idee? Regel het dan zelf. Wij hoeven het niet te beheren, maar we willen wel onze nek uitsteken”, aldus Wijngaards. 

Door: Redactie Nationale Zorggids