Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Veel zorginstellingen hebben grote moeite met het vervullen van vacatures. In de top tien van moeilijk te vervullen vacatures staan ook een paar posities binnen de zorg genoteerd. Dit blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. Veel functies in de zorg staan langer dan zestig dagen open, zo meldt Skipr. 

De vacature voor verzorgende individuele gezondheidszorg niveau 3 is het moeilijkste te vervullen. Volgens Indeed staat bijna de helft van deze vacatures langer open dan zestig dagen. In de top tien staan ook wijkverpleegkundigen, psychiaters en verpleegkundigen niveau 4. Ook die functies blijken nog altijd lasten te vervullen.

Volgens Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed, ligt het aan de mis-match op de arbeidsmarkt. “Terwijl de vraag naar werknemers in de sector toeneemt, zijn er steeds minder mensen die een studie in die richting volgen.” Ook zou krimp in de sector en de vergrijzing het lastiger maken om geschikte werknemers te vinden. Eerder werd al bekend dat er een groot tekort aan zorgpersoneel verwacht wordt in 2020. De huidige problemen met het vervullen van zorgvacatures zouden daar al een indicatie van kunnen zijn.

Het dreigende tekort aan zorgpersoneel werd in 2015 al opgenomen in het rapport ‘Toekomstverkenning: Arbeidsmarkt van verpleegkundig, verzorgend en sociaal agogisch personeel 2015-2019’. Dit rapport werd opgesteld door onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) dat samen met het ministerie van Volksgezondheid probeert om de problemen in de zorg op te vangen.

Door: Redactie Nationale Zorggids