Normal_patient_man_ouderen

Verpleeghuizen die veelal werken met uitzendkrachten en korte arbeidscontracten, hebben in de regel een mindere kwaliteit van zorg. Dit blijkt uit onderzoek dat Dageraad Advies onlangs publiceerde. Zo komt naar voren dat er niet per se sprake is van een personeelstekort maar dat het personeel niet altijd goed genoeg opleid is. Dit meldt Zorgvisie. 

In het onderzoek werden elf verpleeghuizen met goede zorg en elf verpleeghuizen met kwaliteitsproblemen met elkaar vergeleken. Uit het personeelsbestand kwam naar voren dat er in de instellingen met kwaliteitsproblemen vooral wordt gewerkt met onervaren en tijdelijke krachten. Ook zijn er niet voldoende verpleegkundigen aanwezig en wordt er voornamelijk gewerkt met helpenden. Dit zou er volgens onderzoekers Jeroen Rommets en Roy Roelvink wel eens voor kunnen zorgen dat de kwaliteit van zorg moeilijker te waarborgen is.

De slecht scorende verpleeghuizen bieden hun werknemers korte arbeidscontracten aan, die vaak niet verlengd worden. Jaarlijks wordt zo’n 20 procent van het personeel vervangen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de bewoners steeds weer nieuwe gezichten zien, maar het zou ook kunnen leiden tot overbelasting en een hoog ziekteverzuim. De gaten worden opgevuld door uitzendkrachten met weinig ervaring, wat het moeilijker kan maken om rust en overzicht te houden in crisissituaties.

Het probleem van de kwaliteit van de zorg ligt volgens de onderzoekers niet zozeer aan externe factoren zoals bezuinigingen en een krappe arbeidsmarkt. Verpleeghuizen zouden een defensief aannamebeleid hebben, waarbij vooral wordt gewerkt met tijdelijke krachten. Dit resulteert in een vicieuze cirkel waardoor de kwaliteit blijft dalen. Door weer in te zetten op kwalitatief goede arbeidskrachten met ervaring, zou de kwaliteit in verpleeghuizen omhoog kunnen.

Door: Redactie Nationale Zorggids