Logo_logo_actiz

De wijkverpleging wordt steeds verder uitgekleed, zo blijkt uit de jaarlijkse rapportage Zorgcontractering Wijkverpleging 2017 uitgevoerd door onderzoeksbureau ICSB. Zorgorganisaties worden voor het derde jaar op rij geconfronteerd met tarief- en volumekortingen. Daarnaast staan beschikbaarheidsvoorzieningen (onvoorziene zorg en nachtzorg) en vormen van specialistische verpleging onder druk. Leden van ActiZ constateren dat de wijkverpleging financieel onder water staat, meldt ActiZ. 

Het onderzoek Zorgcontractering Wijkverpleging 2017 dat in opdracht van ActiZ is uitgevoerd laat zien dat 61 procent van de zorgorganisaties te maken krijgt met tariefkortingen: de gemiddelde tariefkorting bedraagt 9,0 procent. 68 procent van de zorgorganisaties geeft aan dat zij met het afgesproken tarief niet de doorontwikkeling in de teamsamenstelling kunnen maken die zij noodzakelijk achten. 92 procent van de zorgorganisaties merkt op dat cao-effecten niet kunnen worden opgevangen met de huidige tarieven.

Zo gaan loonkosten stijgen vanwege een herwaardering van de functie van wijkverpleegkundige. Daarnaast bestaat de cliëntengroep van de wijkverpleging voor een belangrijk deel uit kwetsbare ouderen, die steeds langer thuis blijven wonen. In 2025 zullen 350.000 cliënten (ouderen en chronisch zieken) gebruikmaken van wijkverpleegkundige zorg, een stijging van bijna 30 procent. Om deze groeiende groep met veelal complexe zorgvragen te kunnen bedienen zijn kostendekkende tarieven noodzakelijk.

Bijna driekwart van de zorgaanbieders verwacht dit jaar al problemen als direct gevolg van de contracten die men voor 2017 met zorgverzekeraars heeft afgesloten. Leden van ActiZ voorzien vooral: ontoereikende groeimogelijkheden, zorg moeten leveren onder kostprijs, een verslechtering van de financiële positie, geen antwoord kunnen bieden op de extramuralisering van verzorgingshuiscapaciteit en een verhoging van de administratieve lasten.

Om het verlies in de wijkverpleging het hoofd te bieden is het nodig dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alle kostprijsverhogende elementen meeneemt in de tarieven 2018. Kostendekkende tarieven én een adequaat macrokader zijn nu noodzakelijk om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen bieden aan deze groeiende groep mensen die thuis blijft wonen. Daarnaast is het belangrijk dat zorgverzekeraars ‘een eerlijke prijs betalen’, aldus ActiZ.

Door: Redactie Nationale Zorggids