Normal_normal_help-rolstoel_duwen__bomen

Vakbonden FVN Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ zijn afgelopen vrijdag weggelopen bij het overleg over de nieuwe cao voor de gehandicaptenzorg. De drie vakbonden laten weten verbaasd te zijn over de vierde vakbond CNV. Deze legde volgens de weggelopen partijen op het allerlaatste moment een eigen voorstel op tafel. Dat meldt FNV.

De bonden vormden tot nu toe één onderhandelingsdelegatie in de cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Sinds januari onderhandelen de vier vakbonden met de VGN. De vakbonden dachten een akkoord te gaan bereiken. Het CNV nam vlak voor de laatste overlegronde echter afstand van de tot op heden gevolgde lijn door enkel afspraken te willen maken over het loon en de terugbetaling van de onregelmatigheidstoeslag (ORT).

De drie overgebleven vakbonden willen echter op centraal niveau zo goed mogelijke afspraken maken, niet alleen over het salaris en de ORT, maar ook over werktijden, werkdruk en vergoedingen. Tot voor kort ging de VGN hierin mee. Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn: “We moeten ook de grote problemen binnen de sector oplossen, zoals de te hoge werkdruk en de veiligheid van medewerkers en cliënten.”

NU’91, FBZ en de FNV hebben VGN laten weten te willen doorpraten, maar daar is de werkgeversorganisatie nog niet op ingegaan. Maaike Langerak van FBZ hoopt dat VGN met de drie overgebleven werknemersorganisaties wil verder praten: “Het is nog niet definitief over, we hebben dezelfde thema’s als VGN, dus wat ons betreft is er alle reden om het overleg hierover te vervolgen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids