Normal_logo_zuyderland

Zo’n 175 personeelsleden van de Zuyderland-ziekenhuizen verliezen binnenkort waarschijnlijk hun baan. Het fusieziekenhuis kampte de afgelopen jaren met financiële problemen. Ook dit jaar dreigt een miljoenentekort. Daarom acht het ziekenhuis het nodig om een deel van de vijfduizend medewerkers te ontslaan. Dat melden 1Limburg en Limburger. 

Volgens bestuursvoorzitter David Jongen zullen stafmedewerkers en ondersteuningsmedewerkers iets merken van de aankomende bezuinigingen. “Wij trekken alles uit de kast om dat zonder gedwongen ontslagen te doen maar dat kan ik niet beloven. We willen voor de zomer kijken of dat lukt”, zegt Jongen.

Toen de ziekenhuizen uit Sittard-Geleen en Heerlen fuseerden werd er extra personeel ingezet. Nu de fusie ruime vooruitgang heeft geboekt, is niet al het extra personeel meer nodig. Vakbonden FNV en NU’91 maken zich zorgen over de gevolgen van de problemen voor de medewerkers. Er is namelijk in een sociaal plan afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen in de eerste vijf jaar na de fusie. De ondernemingsraad van het ziekenhuis noemt de ontslagen een logisch gevolg. Ongeveer 60 procent van de totale kosten zijn personeelskosten. 

De vakbonden vrezen ervoor dat de ontslagronde ernstige gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van het ziekenhuis. “De werkdruk is nu al hoog. Als straks hetzelfde werk met honderd mensen minder moet, dat is vragen om fouten. 13 miljoen euro bezuinigen, dat is nogal wat”, zegt Peer Meesters van NU’91 tegen de Limburger. 

Door: Redactie Nationale Zorggids