Normal_examenhal__examens__eindexamen__leeg

Vandaag moeten tientallen bestuurders uit de zorg een groot examen doen. Dit examen test hun vakkennis. Een belangrijk examen, want bij niet-slagen raken ze hun artsentitel kwijt. Dat meldt NOS.

De topbestuurders die vandaag in de examenzaal zitten, staan al een tijdje niet meer bij de patient aan bed. Wie in het BIG-register staat was voor 1997 voor altijd arts. De titel kon hen niet meer worden afgenomen,. Maar het register raakte op een gegeven moment vervuild door artsen die niet langer meer als arts in dienst waren of artsen die geen bijscholing meer volgden. Het ministerie van Volksgezondheid besloot destijds dat artsen alleen de functietitel mogen hebben als zij kunnen bewijzen dat zij over voldoende vakkennis beschikken.

Lange tijd was niet duidelijk hoe hier vorm aan gegeven moest worden. Tot nu. Artsen die kunnen aantonen dat zij minimaal acht uur per werk als arts werken, hoeven geen examen af te leggen. Ieder ander persoon die niet meer aan het bed staat, moet vandaag het eerste examen doen. Het gaat hierbij om tientallen bestuurders, 33.000 basisartsen en bijvoorbeeld de inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het doel is om uiterlijk 1 januari 2018 een overzichtelijker BIG-register te hebben.

“Het is niet moeilijk, maar wel veel, want het gaat over alle vakken. En veel vakgebieden zijn ook erg veranderd, zoals genetica. Dat is totaal anders dan in de jaren 70 toen ik studeerde”, aldus inspecteur-generaal Ronnie van Diemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids