Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Ook dit jaar verwachten zorginstellingen gedurende de zomer weer een extra tekort aan personeel. Zorgondernemers zoeken daarom naar creatieve oplossingen om deze tekorten op te vangen. Zo huurt bemiddelingsbureau Medical Group bijvoorbeeld een villa aan zee, waar vakantiekrachten kunnen verblijven terwijl zij in diverse instellingen in Noord-Holland aan de slag gaan. Dat meldt NOS.

Naast een luxe villa waarin ze mogen verblijven, kunnen vakantiekrachten ook een leaseauto krijgen en worden ze gestimuleerd om zo veel mogelijk diensten te maken door ze per dienst bonuspunten aan te bieden. Inmiddels detacheert Medical Group ongeveer vijfhonderd mensen die openstaande vacatures bij thuiszorginstellingen of verpleeghuizen (tijdelijk) opvullen.

Zorgorganisatie Omring kan zich niet vinden in de werkwijze van Medical Group. Leasauto’s en villa’s biedt het dus niet aan. “Wij zijn niet van de dure oplossingen. Wij vragen stagiaires voor vakantiewerk, bieden mensen een vaste baan na hun opleiding en hebben een bring-a-friend-bonus. Dat betekent dat onze vaste krachten 250 euro krijgen als ze een nieuwe college aanbrengen”, zegt Mario Verlaat, directeur Personeel & Organisatie bij Omring.

De zorg kampt alleen dit jaar al met tienduizend openstaande vacatures, en naar verwachting komen daar nog duizenden bij. Precies om deze reden is het Zorgpact opgericht. Ondanks dat er diverse ideeën uit voort zijn gekomen, is er nog niet voldoende in werking gesteld om de tekorten op te lossen. Daarom gingen het kabinet en werkgeversorganisaties afgelopen april in gesprek. Er dienen voor de zomer concrete afspraken te zijn gemaakt tussen de overheid, de zorgsector en het onderwijs die ervoor moeten zorgen dat de personeelstekorten in de ouderenzorg verdwijnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids