Logo_woenselse_poort_-_tbs

De Woenselse Poort heeft geschrokken gereageerd op een nieuwsbericht van Omroep Brabant, die op basis van geheime stukken problemen bij de tbs-kliniek uit de doeken doet. De omroep verzocht het ministerie van Veiligheid en Justitie om een Wet openbaarheid van bestuur, waardoor het vertrouwelijke documenten in handen kreeg. Dat meldt de Woenselse Poort.

Tbs-kliniek de Woenselse Poort had in 2014 een groep zware tbs’ers onder zijn hoede, waar het personeel niet tegen opgewassen was. Ambtenaren lieten destijds al weten dat plaatsing van deze tbs’ers niet verstandig was, echter luisterde de directe van de instelling hier niet naar. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren diverse incidenten geweest tussen cliënten en medewerkers van de Woenselse Poort. Dit bleek gisteren uit een nieuwsbericht van Omroep Brabant.

De tbs-kliniek heeft het ministerie van V en J onmiddellijk verzocht om de verstrekte informatie terug te eisen van de omroep. Tevens wil de Woenselse Poort dat Omroep Brabant én het ministerie de vertrouwelijke informatie vernietigen.

“We distantiëren ons van het artikel dat door Omroep Brabant op basis van onrechtmatig verkregen informatie is gepubliceerd. Omroep Brabant heeft niet alleen de vertrouwelijkheid van de gegevens geschonden, maar is ook tot verkeerde conclusies gekomen in hun reconstructie. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de realiteit”, zo schrijft de Woenselse Poort op zijn eigen website.

De kliniek geeft toe een turbulente tijd achter de rug te hebben en er is onderzoek gedaan naar de geweldsincidenten die zich daar hebben voorgedaan. In samenspraak met het ministerie van V en J is er een verbeterplan opgesteld om het werk- en leefklimaat in de tbs-kliniek te verbeteren. De Woenselse Poort voert dit plan momenteel uit en betreurt het daarom dat juist nu er voortgang wordt geboekt, er weer onrust is ontstaan. Niet alleen in de buitenwereld, maar ook onder cliënten en medewerkers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids