Normal_verpleegkundige_ziekenhuis

In de afgelopen drie decennia heeft het beroep van verpleegkundige meer aanzien gekregen op een ranglijst met 138 beroepen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). In het rapport Status en imago van de leraar in de 21e eeuw worden verschillende beroepen met elkaar vergeleken. De chirurg staat op nummer 1, de verpleegkundige op plek 42. Dit meldt Nursing.

Hoewel het imago van verzorgende of verpleegkundige in verpleeghuizen in de praktijk slecht is, lijken niet alle verpleegkundigen op dezelfde plek op de lijst te staan. Hoofdverpleegkundigen in een instelling voor verstandelijk beperkten eindigen bijvoorbeeld op plek 30. Zo’n 35 jaar geleden stond de verpleegkundige nog op plek 54 en in 2016 was dit plek 42. Ze zijn daarmee een opvallende klimmer op de ladder van het aanzien van beroepen.

Ook andere beroepen in de zorg zijn opgenomen in de lijst. De chirurg staat met stipt op één en de internist neemt plek 4 in. De huisarts staat op nummer 10, de radioloog neemt plek 11 en op plek 17 en 18 staan de tandarts en apotheker. De leerling-verpleegkundige scoort van de beroepen in de zorg het laagst met een plek op 101. Helemaal onderaan de lijst staan kaartverkoper in een pretpark, medewerker aan de lopende band in een fabriek en de vuilnisophaler.

Door: Redactie Nationale Zorggids