Normal_normal_help-rolstoel_duwen__bomen

Op vrijdag 9 juni hebben de vakbonden FNV Zorg &  Welzijn, NU’91, CNV en FBZ een akkoord gesloten met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) over een cao voor de ongeveer 160.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg. Dat meldt FNV.

De cao heeft een looptijd van ruim twee jaar, van 1 januari 2017 tot 1 april 2019. Er zijn afspraken gemaakt over het vergroten van de veiligheid van medewerkers en cliënten, over het uitbetalen van de onregelmatigheidstoeslag en over het salaris.

Karim Skalli, bestuurder Zorg & Welzijn over het behaalde resultaat: "We onderhandelden al sinds januari van dit jaar. Het was een moeizaam traject, maar het resultaat mag er zijn. Met de afspraken in deze cao worden stappen gemaakt om ook de grote problemen in de sector aan te pakken."

In totaal krijgen de medewerkers gedurende de looptijd van de cao een loonsverhoging van 3,9 procent. Per 1 oktober van dit jaar stijgen de lonen met 1,3 procent, per 1 juni 2018 met 2,1 procent en per 1 januari 2019 stijgen de lonen nogmaals, dan met 0,5 procent. In december van dit jaar krijgen de werknemers in de gehandicaptenzorg nog een eenmalige uitkering van 0,8 procent.

Binnen de gehandicaptenzorg is er de afgelopen jaren veel discussie geweest over het compenseren van de gemiste onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie en verlof. Om medewerkers hierin tegemoet te komen, krijgen zij nu een compensatie van 8,3 procent over de ORT uit de jaren 2012-2015. Deze eenmalige uitkering volgt in het laatste kwartaal van 2017. 

Door: Redactie Nationale Zorggids