Normal_edith_schippers_vws

Kwaliteit omhoog, administratieve lasten omlaag en herstel van vertrouwen tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. Dat is de kern van het eerste zorgakkoord voor de paramedische zorg. Vertegenwoordigers van patiënten, zorgverzekeraars en zorgverleners ( fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, huidtherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten) hebben vandaag samen met demissionair minister Schippers van Volksgezondheid hun handtekening gezet onder de afspraken. Dat meldt Rijksoverheid. 

Het akkoord geldt voor 2017 en 2018, maar de acties die zijn afgesproken lopen wel door in de jaren daarna. Het ministerie stelt hiervoor in totaal 2 miljoen euro beschikbaar. In de paramedische zorg zijn ongeveer 30.000 zorgverleners werkzaam.

De partijen zijn overeengekomen dat er een set aan algemene kwaliteitsafspraken komt voor de gehele paramedische zorg. Hierdoor krijgen patiënten sneller en beter inzicht in de kwaliteit van zorgverleners. Ook worden de richtlijnen waaraan de verschillende beroepsgroepen voldoen verduidelijkt en aangescherpt. Hierdoor wordt het makkelijker om vooraf een goede keuze voor een zorgverlener te maken.

Uit onderzoek blijkt dat paramedische zorgverleners vooral veel last ervaren van verschillende diagnosecoderingsystemen van zorgverzekeraars. Dezelfde behandeling moet vaak op verschillende manieren gecodeerd en geregistreerd worden bij verschillende zorgverzekeraars.

Afgesproken is om daar een eind aan te maken door toe te werken naar één uniform coderingssysteem. Tegelijkertijd verminderen de administratieve lasten aanzienlijk omdat de zorgverleners niet meer allerlei verschillende systemen en aparte vragenlijsten hoeven te gebruiken. Ook hebben zorgverzekeraars toegezegd werk te maken van het verbeteren van de contractering; door de contracten waar mogelijk te uniformeren wordt de regeldruk voor zorgverleners verder verminderd.

Door: Redactie Nationale Zorggids