Normal_rechtszaak__medisch__stethoscoop__hamer

Een huisarts uit Marum stond vorige week terecht bij het medisch tuchtcollege omdat hij een beroerte bij één van zijn patiënten niet zag. De huisarts stuurde de man naar huis toen hij geen uitvalverschijnselen in zijn gezicht had. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Het tuchtcollege vraagt zich af waarom de huisarts ‘s ochtends geen aanvullend onderzoek deed. Hij beoordeelde de man enkel op zijn uiterlijk en negeerde de symptomen gerelateerd aan een beroerte. De huisarts zei niet aan een beroerte te hebben gedacht, omdat de patient ook kampte met psychische klachten en diabetes.

‘s Middags kwam de patiënt terug met nog meer klachten. De huisarts belde daarop direct een ambulance toen hij zag dat het niet goed ging. Volgens de dienstdoende ambulanceverpleegkundige had de man ‘s ochtends al naar het ziekenhuis gemoeten. 

Hoewel de patiënt een aantal jaren eerder een TIA heeft gehad, noemt de huisarts de zaken eromheen onduidelijk. Zo was de patiënt zelf namelijk van mening dat de zorg die hij kreeg, zoals een spoeling en trombolyse, goed werkte. De neuroloog dacht daar echter anders over. De uitspraak van het medisch tuchtcollege volgt op 25 juli. 

Door: Redactie Nationale Zorggids