Logo_logo_beweging_3.0

In oktober 2016 werd ouderenzorginstelling Beweging 3.0 door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor een periode van acht maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De destijds nieuwe raad van bestuur nam vervolgens ingrijpende maatregelen om op de kortst mogelijke termijn de kwaliteit en veiligheid van zorg voor cliënten op orde te krijgen. Zo zette de zorgorganisatie stappen op financieel en organisatorisch gebied, en ging Beweging 3.0 in op het aanbod van het Ministerie van Volksgezondheid om aan het programma Waardigheid en Trots, onderdeel Kwaliteit en Veiligheid deel te nemen. Dit programma werd in 2016 op alle zorglocaties ingezet en loopt nog door tot april 2018. Dat melden Beweging 3.0 en IGZ.

Tijdens het verscherpt toezicht lette de inspectie vooral op drie onderwerpen: persoonsgerichte zorg, kennis en kunde van medewerkers en sturen op kwaliteit en veiligheid. Op al deze punten zag IGZ tijdens bezoeken dat Beweging 3.0 nu duidelijk beter scoort. Medewerkers en management werkten eensgezind aan de verbeteringen.

Een voorbeeld van wat nu beter gaat is het omgaan met onbegrepen gedrag door dementie. Medewerkers en verschillende deskundigen zorgen samen met de familie dat ze de behoefte van de cliënt beter in beeld hebben. Daardoor ervaren cliënten een prettigere en begripvolle en leefomgeving.

Medewerkers krijgen nu voldoende steun van de leiding om de zorg verder te verbeteren waar dat nodig is. Zij betrekken daarbij ook bewoners en hun vertegenwoordigers. Die zijn over het algemeen tevreden over de zorg. De raad van bestuur maakte een plan voor alle verbeteringen en stuurt daar ook op. 

Door: Redactie Nationale Zorggids