Logo_logo_tangenborgh

Een meerderheid van de medewerkers van zorginstelling Tangenborgh heeft weinig vertrouwen in het beleid en de organisatie van zorginstelling Tangenborgh uit Drenthe. Dit blijkt uit een extern onderzoek In het rapport ‘Vertrouwen en Veiligheid Zorggroep Tangenborgh’, dat vrijdag is gepresenteerd, komt verder naar voren dat vrijwel iedereen een verhoogd stressniveau op de werkvloer ervaart. Dat meldt FNV.

“De stress komt door roosterproblemen, een onveilig gevoel en te weinig tijd voor overdracht. Het onderzoek bevestigt wat de FNV-vakbondsgroep Tangenborgh al langer bij het bestuur aankaart en eist dat het bestuur snel met echte oplossingen komt. Zoals het nu gaat, is het onacceptabel”, zegt Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Voordat de Raad van Bestuur opnieuw met een ‘verbetertraject’ komt, geven de zorgmedewerkers, georganiseerd binnen de FNV, graag zelf een advies. Hun adviezen, inmiddels bekend bij de Raad van Bestuur, bieden een oplossing voor vrijwel alle problemen die vermeld staan in het rapport. 

Ellen Postma, zorgmedewerker Tangenborgh en lid van de vakbondsgroep: “We werken al tijden met onzekere en ongezonde roosters. Collega’s hebben min-uren, maar moeten wel altijd beschikbaar zijn. Ook dubbele diensten zijn geen uitzondering. Natuurlijk merken bewoners dat het steeds minder gaat en ik zie ook mijn collega’s steeds meer gebukt gaan onder het werk. Gelukkig ondersteunt dit nieuwe rapport ook het onderzoek dat we zelf onder collega’s hebben gehouden. We komen dus niet zomaar met eisen. Deze zijn stevig onderbouwd.”

Medewerkers eisen dat er meer collega’s bij komen en dat er een bezettingsnorm komt van twee zorgmedewerkers op een groep van acht bewoners. Daarnaast willen ze meer tijd voor hun bewoners en voor zichzelf. Dit kan door gezonde roosters, waarbij iedereen voor 100 procent wordt ingeroosterd, er weer achturige werkdagen zijn en geen dubbele diensten op een dag. Hierdoor hebben zorgmedewerkers meer tijd voor hun bewoners en voor hun privéleven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids