Normal_personeel_vrijwilliger_student4564

Nu de zomervakanties voor de deur staan, maken wijkverpleegkundigen zich grote zorgen om de bezetting van de wijkteams. De sector kampt al lange tijd met een personeelstekort maar doordat personeel ook nog vakantiedagen opneemt, komt de zorgverlening aan onder andere ouderen ernstig in gevaar. Beroepsvereniging V&VN stuurde een brief aan de Tweede Kamer om de problemen aan te kaarten. Dit meldt NOS.

De komende twee maanden worden erg lastig, zo blijkt uit een voorbeeld dat de V&VN noemt. “Bij een wijkzorgorganisatie staan op dit moment honderden diensten in de vakantieperiode open terwijl de uitzendbureaus al zijn leeggetrokken.” Hoe deze diensten opgevuld gaan worden, blijft de vraag.

Het personeelstekort in de wijkverpleging speelt al veel langer. Op dit moment draaien de meeste werknemers al meer diensten dan in hun contract in afgesproken. “De loyaliteit is groot; niemand laat een cliënt in de steek”, staat in de brief. Maar nieuwe cliënten moeten regelmatig geweigerd worden door het personeelstekort. Ouderen blijven langer zelfstandig thuiswonen met hulp via wijkteams, maar zonder een goede bezetting dreigt deze zorg in gevaar te komen.

Als het aan de V&VN ligt, moet de wijkzorg een financiële impuls krijgen, net zoals de verpleeghuiszorg gisteren kreeg van demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Hij maakte gisteren bekend 435 miljoen euro aan verpleeghuizen te geven om extra personeel voor in te zetten. Wijkteams zouden met zo’n impuls ook meer personeel kunnen inzetten om de nijpende situatie te verbeteren, stelt de beroepsvereniging.

Door: Redactie Nationale Zorggids