Normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

De chirurg die door nabestaanden van orgaandiefstal werd beticht, is hiervoor vrijgesproken. Volgens het Regionaal Tuchtcollege handelde de chirurg zoals het hoorde en was zijn wijze van opereren medisch noodzakelijk. Wel vindt het tuchtcollege dat hij de ouders van het overleden 18-jarig meisje beter had moeten informeren over het verwijderen van organen. Dat meldt NOS.

De achttienjarige overleed nadat zij bij een verkeersongeluk betrokken was. De arts had toestemming om haar nieren te transplanteren, maar niet om haar milt of aders uit haar lijf te halen. Toch gebeurde dit, zo blijkt uit het medisch dossier van het meisje. De ouders betichtten de chirurg daarom van orgaandiefstal.

Het Regionaal Tuchtcollege zegt echter dat de chirurg correct handelde. Als de nieren verwijderd worden, moet ook een deel van de milt eruit gehaald worden om zo de eventuele afstotingsverschijnselen bij de ontvanger te kunnen onderzoeken. En om de nieren in het lijf van de ontvanger te plaatsen, zijn aders nodig. Wel is het Tuchtcollege van mening dat de informatievoorziening omtrent de operatie beter kon. “De nabestaanden die over donatie beslissen hebben recht op deugdelijke en volledige informatie.”

Deze zaak heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting ertoe doen besluiten om voor betere informatievoorziening op de website te zorgen. Er staat nu per orgaan extra informatie bij, zoals het weefsel dat altijd wordt meegenomen bij ieder getransplanteerd orgaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids