Logo_logo_fnv_zorg_en_welzijn

Demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid maakte dinsdag bekend dat er vanaf 2018 jaarlijks 335 miljoen euro extra beschikbaar wordt gesteld voor meer personeel in de verpleeghuizen. Dit bedrag komt bovenop de 100 miljoen jaarlijks die al eerder was aangekondigd. FNV is verheugd over dit bedrag en ziet het als een overwinning voor zorgmedewerkers. Dit meldt FNV.

“Goed nieuws”, aldus Wim van der Hoorn van FNV Zorg & Welzijn. “De zorg is de afgelopen jaren flink uitgekleed en de kwaliteit werd minder en minder. De FNV heeft hier altijd tegen geageerd. Fijn dat de staatssecretaris nu ook inziet dat het zo niet verder kon. Dit is een overwinning voor al die zorgmedewerkers die samen met de FNV actie hebben gevoerd tegen jarenlange bezuinigingen.”

Van der Hoorn pleit voor een normbezetting: “In een eerder stadium is 2,1 miljard euro toegezegd door Van Rijn. En daar moeten we wel naar toe. Er moet structureel meer personeel komen met echte banen, dus minder flexwerk. Ook moeten er stappen worden genomen om de werkdruk te verminderen. Een stap in de juiste richting is een concrete normbezetting. Veel te vaak staan zorgmedewerkers met te weinig collega’s. De norm moet echt twee medewerkers in een mix van deskundigheid op acht zorgbehoevenden worden.”

Van der Hoorn hoopt ook dat er meer geld komt voor de thuiszorg. “Ook de thuiszorg heeft de afgelopen jaren klappen gehad. Vele ontslagen en mensen die hun broodnodige zorg niet meer krijgen. Ook hier moet een eind aan komen. Iedereen moet de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft.”

Door: Redactie Nationale Zorggids