Logo_fnv_logo

Vakbond FNV en andere partijen uit de zorg hebben gisteren de Arbeidsmarktagenda 2023 getekend. Hierin wordt gesproken over de groeiende vraag naar gekwalificeerd zorgpersoneel en eerlijke lonen. De Arbeidsmarktagenda moet bovendien de kwaliteit van de ouderenzorg verbeteren. Dit meldt FNV.

Nederland vergrijst in een rap tempo. Het aantal 80-plussers stijgt van 700.000 naar 1.250.000 in 2025. Mensen blijven langer thuis wonen met ondersteuning waar nodig. Daardoor verandert de aard en de zwaarte van de zorgvraag. Door hoge werkdruk, een gebrek aan echte banen, een krappe arbeidsmarkt en veel openstaande vacatures is het een grote uitdaging om aan die zorgvraag te voldoen. De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra zorgmedewerkers nodig.

De arbeidsmarkt in de zorg is breder dan zorg voor ouderen. FNV wil meewerken aan een platform waarin alle partijen deelnemen en dat ervoor zorgt dat werk in zorg en welzijn ook op de langere termijn goed geregeld is. Daarbij zouden verantwoordelijkheden dichtbij de mensen, op lokaal en regionaal niveau, gestalte moeten krijgen. “Verhogen van de kwaliteit van de zorg voor ouderen is onlosmakelijk verbonden met goede zorg voor de mensen die het werk doen. Die hebben recht op echte banen en een fatsoenlijk inkomen”, aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. “Deze agenda draagt hieraan bij.”

Naast de FNV hebben vakbond CNV, brancheorganisatie ActiZ, branchevereniging BTN, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de MBO Raad en het ministerie van Volksgezondheid de Arbeidsmarktagenda 2023 ontwikkeld en getekend.

Door: Redactie Nationale Zorggids