Normal_geld_munten

Zorgaanbieder ZONL moet 1 miljoen euro uitbetalen aan transitievergoedingen voor 99 ex-werknemers die eerder ontslag kregen. Per persoon kan dit in enkele gevallen oplopen tot tienduizenden euro’s. De rechtbank stelde de FNV in het gelijk die namens deze FNV-leden een zaak aanspande. Dat meldt FNV. 

ZONL kondigde begin 2016 aan te stoppen met het bieden van hulp in de huishouding. Het argument voor ZONL waren de (te) lage tarieven van de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland. Als gevolg daarvan werd voor ruim 200 medewerkers ontslag aangevraagd door de zorggroep.

FNV-bestuurder Riek van Kampen: “De ex-werknemers van ZONL zijn vrijwillig in dienst getreden bij een nieuwe werkgever. Omdat er sprake was van opzegging door ZONL, ontstond het recht op transitievergoeding. Wij zijn blij dat de rechter onze visie deelt en dat er een einde is gekomen aan een lange onzekere periode voor de ex-werknemers.”

Over het geschil zegt Van Kampen: “Per 1 juli 2016 geldt dat werkgevers die hun werknemers ontslaan, de transitievergoeding moeten betalen. Volgens ZONL was er sprake van overgang onderneming, omdat de nieuwe zorgaanbieder na 1 januari 2017 het personeel in dienst nam. De rechter is het met de FNV eens dat hier door de opzegging geen sprake van was. Deze uitspraak is een grote opluchting voor onze leden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids