Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Ouderenpsycholoog Sarah Blom vindt dat er in verpleeghuizen te weinig aandacht is voor miscommunicatie tussen medewerkers en bewoners. Signalen van demente ouderen komen niet binnen of worden verkeerd opgevat. Volgens Blom zijn er veel ouderen in verpleeghuizen die onnodig lijden doordat er onvoldoende kennis aanwezig is. Dat meldt NOS. 

Blom schreef een persoonlijke blog aan een demente oudere vrouw die overleed zonder de juiste hulp te hebben gekregen. Zo kreeg ze 21 uur lang niets te eten of te drinken en had ze niet haar benodigde medicatie gekregen. De vrouw antwoordde met 'nee' op alle vragen die ze kreeg, dus verpleegkundigen luisterden naar wat ze zei. Maar, vraagt Blom zich af, wat verschuilde er achter die nee's? De reacties die op de blog volgden waren eensgezind: het gaat fout in de zorg aan demente ouderen.

De ouderenpsycholoog pleit voor meer goed geschoolde medewerkers, want vaardigheden en kennis in de complexe ouderenzorg zijn noodzakelijk. Jacqueline Joppe van branchevereniging ActiZ erkent dat er weinig personeel is en daardoor te weinig tijd. "En op sommige plekken is men te weinig opgeleid." Ze vindt het dan ook goed dat Blom het probleem aan de kaak stelt. Wat ze in de blog mist is de kwetsbaarheid van dementerende ouderen en hoe daarmee om te gaan. Ook V&VN heeft kanttekeningen bij de toon van de blog. Want, zo zegt een woordvoerder, hoe er in de blog wordt gesproken over de ouderen en verzorgenden doen beide partijen geen goed. 

Door: Redactie Nationale Zorggids