Normal_dokter__arts__stethoscoop

Agnes Wolbert, de nieuwe directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, vindt dat huisartsen hun patiënten die om euthanasie vragen in de steek laten. Ze willen de wet niet overtreden en zijn daarom geneigd om hun patiënt te snel door te verwijzen naar de Levenseindekliniek, zegt Wolbert. Ze denkt dat het een gewoonte is geworden voor huisartsen om te complexe zaken door te verwijzen. Dat meldt NRC. 

Euthanasie is geen recht, daar is Wolbert het mee eens, maar ze vindt wel dat huisartsen hun patiënten in hun eigen praktijk moeten kunnen helpen. Euthanasie zou ook moeten plaatsvinden in iemands vertrouwde omgeving. Wolbert vindt dat artsen met hun gedrag patiënten in de kou laten staan.

Verschillende beroepsgroepen hebben een andere mening over de wilsverklaring van demente ouderen. Waar de één vind dat de verklaring niet geldig is bij vergevorderde dementie, vindt de ander dat juist wel. “Ik begrijp dat artsen liever willen dat iemand de wens om te sterven nog kan bevestigen, maar ook deze mensen hebben bewust voor euthanasie gekozen. Daar is niks illegaals aan, niks stiekems”, zegt Wolbert. 

Door: Redactie Nationale Zorggids