Normal_kind_rolstoel534

In 2016 waren er meer medewerkers werkzaam in de gehandicaptenzorg dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het arbeidsmarktprogramma zorg en welzijn. Het gaat om een groei van 2,5 procent, van 161.000 in 2015 naar 165.000 in 2016. Hoewel in andere zorgsectoren juist sprake is van een krimp, blijkt de gehandicaptenzorg juist meer personeel aan te trekken. Dit meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Met de stijging van het aantal personeelsleden is ook het aantal FTE gestegen binnen de gehandicaptenzorg. De gemiddelde deeltijdfactor blijft met 0,73 in totaliteit wel gelijk aan 2015. Uit de cijfers van het arbeidsmarktprogramma blijkt bovendien dat vrouwen nog altijd de boventoon voeren in de sector. Meer dan 80 procent van het personeel is vrouw. Dit percentage ligt al jaren rond hetzelfde niveau.

Waar in veel sectoren in de zorg gewerkt wordt met kortlopende contracten, zijn er juist veel vaste contracten binnen de zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Vorig jaar was er al een stijging zichtbaar en dat heeft in 2016 doorgezet. Vorig jaar had zo’n 80 procent van het personeel een vast contract. Dat is niet alleen fijn voor de medewerkers maar ook voor de cliënten. Zo zien zij veel vaste gezichten en is er weinig wisseling in personeel. Vooral op mensen met een verstandelijke beperking heeft dit een positief effect.

Door: Redactie Nationale Zorggids