Normal_dokter__arts__stethoscoop

Het aantal artsen in Nederlandse ziekenhuizen loopt hard terug. Voor in het noorden van het land is er een groot tekort aan artsen. Dit zegt Kees Donkervoort (54), scheidend bestuursvoorzitter van Medisch Centrum Leeuwarden. Dit meldt Leeuwarder Courant.

De daling van het aantal medisch specialisten is al een aantal jaren aan de gang. In de opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland is dit goed merkbaar: werden een aantal jaren geleden nog 225 artsen per jaar opgeleid, over vier jaar is dit gehalveerd naar 110 artsen.
 
De schaarste heeft weer tot gevolg dat artsen erg gewild zijn. Door deze marktwerking kunnen ze hun salaris opdrijven. Niet alle ziekenhuizen hebben echter de financiële ruimte om hierin mee te gaan.
 
Daarom vindt Donkervoort dat de overheid moet ingrijpen. Er moet snel meer geld komen voor de opleiding van meer artsen. Dit zal de salarissen doen dalen waardoor voor hetzelfde geld meer artsen beschikbaar komen. 
 
MCL probeert zelf artsen te lokken met de opening van een zogenaamde health campus eind dit jaar. Hierin werkt het ziekenhuis samen met Friese onderwijsinstellingen en met bedrijven als Philips en Huawei.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids