Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt 450.000 euro Europese subsidie om een onderwijsprogramma te ontwikkelen waarmee artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners beter leren communiceren met oudere patiënten met ‘lage gezondheidsvaardigheden’. De subsidie is onderdeel van het Erasmus+ programma van de Europese Unie. Dit meldt het UMCG.

Ouderen met lage gezondheidsvaardigheden vinden het vaak moeilijk om te gaan met hun ziekte en de bijbehorende behandeling. Ze begrijpen doktersadviezen niet goed en volgen ze daardoor niet goed op, ze gebruiken medicijnen verkeerd omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of begrijpen en hebben weinig algemene kennis over ziekte en gezondheid. Zorgverleners hebben tot op heden vaak onvoldoende kennis en vaardigheden om effectief te communiceren met deze groep ouderen. Het versterken van communicatieve vaardigheden van toekomstige zorgverleners kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze ouderen.

Het zogeheten IMPACCT project staat onder leiding van UMCG-onderzoeker Andrea de Winter. Het wordt uitgevoerd door de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG, samen met de faculteit Letteren en het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen  en partners uit Ierland, België,  Italië, Slowakije en Duitsland.

In een periode van 3 jaar zal het consortium zich toeleggen op het ontwikkelen, implementeren en evalueren van nieuw communicatieonderwijs voor toekomstige zorgverleners in Europa. Alle inzichten worden daarnaast ook gebruikt om een reeks digitale colleges (Massive Online Open Course, ofwel MOOC) voor een breed publiek te ontwikkelen.

Het UMCG heeft als speerpunt Healthy Ageing, ofwel gezond ouder worden. Kennis hierover wordt overgedragen op toekomstige behandelaars. Studenten en specialisten in opleiding maken kennis met maatschappelijke en demografische ontwikkelingen, denken na over de toekomst van de zorg en bereiden zich voor op de rol die zij daarin als zorgverlener vervullen.

Door: Redactie Nationale Zorggids