Logo_zorgspectrum-het-zand-logo

Voor de 1.300 personeelsleden van Zorgspectrum Het Zand in Overijssel breekt een spannende tijd aan nu blijkt dat de zorgorganisatie kampt met een miljoenenverlies. De reorganisatie blijkt nodig nadat Het Zand, met vestigingen in Zwolle, Staphorst, Nieuwleusen, Wijhe en Heino, een tekort van 2,7 miljoen euro had in 2016. Er wordt onder andere gesneden in de vaste contracten en tijdelijke contracten worden niet verlengd. Dit meldt De Stentor.

Eerder deze week werd het personeel van de zorginstelling ingelicht over de reorganisatie. De stappen zijn nodig om een tekort van 2,7 miljoen euro op te vangen. Een jaar eerder maakte de organisatie nog een paar ton winst over het hele jaar. Uit de interne mededeling van de directie blijkt dat Het Zand meer zorg heeft geleverd dan vergoed wordt door zorgverzekeraars. Bovendien is er een nieuwe cao in werking getreden waardoor personeelsleden recht hebben op een nabetaling van onregelmatigheidstoeslagen. Dit bedrag was niet begroot.

In september wordt duidelijk wat de reorganisatie inhoudelijk betekent voor de personeelsleden. Er is al wel bekend gemaakt dat er geschrapt gaat worden in de vaste contracten en dat medewerkers met een tijdelijk contract niet verlengd zullen worden. Bovendien is een sollicitatiestop ingesteld. Zorgspectrum Het Zand levert zorg aan ouderen en aan mensen met niet-aanboren hersenletsel.

De onrust begon aan het begin van dit jaar al. Dit had te maken met de benoeming van Tamara Ritsema als tweede bestuurder, naast Wybren Bakker. De Cliëntenraad, Ondernemingsraad en het management gaven een negatief advies af voor de aanstelling van Ritsema. Zij werd uiteindelijk toch benoemd. Bakker stapte kort daarna op wegens een ‘verschil van inzicht’ met de raad van toezicht.

Door: Redactie Nationale Zorggids