Normal_rook

De verpakking van sigarettenvervanger IQOS heatstick van tabaksfabrikant Philip Morris moet afschrikwekkender worden. De heatstick heeft op dit moment een reguliere verpakking met daarop de waarschuwing ‘dit tabaksproduct schaadt uw gezondheid en is verslavend’ en dat is volgens longartsen en één hoogleraar ernstig misleidend, want in de vervanger zitten evenveel schadelijke stoffen als de reguliere sigaret, zeggen ze. Volgens de fabrikant bevat de heatstick zo’n 95 procent minder schadelijke stoffen. Dit meldt de Volkskrant.

“Doordat er geen afschrikwekkende afbeeldingen op de verpakkingen staan, worden gebruikers ernstig misleid en denken ze allicht dat dit een minder gevaarlijke manier van roken is dan de conventionele manier”, zegt het bestuur van NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose).

Wat hoogleraar Onno van Schayk en longarts Wanda de Kanter betreft worden er ook maatregelen genomen. De heatstick is misschien rookloos, maar dat betekent niet dat gebruikers geen kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen. De heatstick wordt op verzoek van demissionair staatssecretaris Van Rijn onderzocht. Zodra hij hierover meer informatie binnenkrijgt, beraadt hij zich op vervolgstappen.

Door: Redactie Nationale Zorggids