Normal_logo_logo_careyn

Er heerst onrust bij zorgorganisatie Careyn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voert deze maand namelijk controles uit. Medewerkers ervaren hierdoor een nog hogere werkdruk dan normaal. Bovendien gaat het financieel niet goed met de zorgorganisatie met 29 verpleeghuizen. Als het de zaken volgend jaar niet op orde heeft, kan het de rekeningen niet meer betalen. Dat melden het Algemeen Dagblad en Skipr. 

Vooral de personeelskosten zijn dit jaar opgelopen. In de begroting staat een bedrag van 20 miljoen euro voor personeel. Naar verwachting staat de teller aan het eind van dit jaar op min 2,2 miljoen. Als de situatie niet snel verbetert, ontstaan er liquiditeitsproblemen. Hoewel de problemen alleen de verpleeghuistak betreffen, zal de gehele organisatie eronder lijden als dit jaar niet hard wordt gewerkt aan het oplossen van de knelpunten.

Door de aangekondigde bezoeken van de inspectie is de werkdruk bovendien nog hoger dan normaal. Careyn kampt ook met een hoog ziekteverzuim en heeft daardoor problemen met het vullen van het rooster. Een anonieme leidinggevende van Careyn zegt tegen het AD: “De werkcultuur is verziekt. Careyn is een financiële organisatie geworden, het heeft geen zak meer met zorg te maken.”

De FNV reageert geschokt op nieuws dat het voorbestaan van de verpleeghuistak van Careyn in gevaar is. FNV-bestuurder John van Mullem: “Zorginstellingen horen niet om te vallen. De zorg van kwetsbare ouderen mag nooit in gevaar komen door slecht beleid. Hoge werkdruk, onderbezetting en hoog ziekteverzuim komen niet zomaar uit de lucht vallen. Dat is het gevolg van jarenlang slecht beleid. We hopen dat de zorgwekkende situatie bij Careyn snel verbeterd. We gaan de komende tijd met onze leden die werken bij Careyn in gesprek over wat er nodig is, zodat de bewoners goede zorg blijven houden en de medewerkers goed hun werk kunnen doen.”

SP-Kamerlid Lilian Marijnissen wil van demissionair staatssecretaris Van Rijn weten wat zijn rol in de situatie gaat zijn. Of hij een eventueel faillissement gaat tegenhouden is nog maar de vraag. Careyn kwam vorig jaar zomer veelvuldig in het nieuws toen bleek dat het bovenaan stond op de lijst van slecht presterende verpleeghuizen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids