Normal_fnv

Ongeveer tien medewerkers van Haagse Wijk- en Woonzorg (HWWzorg) leggen op dinsdag 15 augustus het werk neer. Hiermee voeren ze wederom actie tegen het beleid van hun raad van bestuur. De medewerkers hebben de afgelopen maanden meerdere malen actie gevoerd. Dat melden FNV en het Algemeen Dagblad. 

Afgelopen week legden al vijftien medewerkers hun werk neer. De Raad geeft geen gehoor en daarom zetten medewerkers de actie door, zegt John van Mullem van FNV Zorg & welzijn.

Cliënten van HWWzorg vertellen dinsdag hun verhaal. Zij ervaren dat de zorg onpersoonlijker wordt en de kwaliteit afneemt. De actie wordt ook bijgewoond door Henk Nijboer van de PvdA en Lilian Marijnissen van de SP. Zij krijgen het ‘Baggâhboek’ overhandigd, een boek met verhalen over de misstanden bij HWWzorg.

Tien zorgmedewerkers dreigen hun baan te verliezen: “Enerzijds wil HWW van ruim honderd medewerkers afscheid nemen, terwijl ze anderzijds stapels zzp’ers en uitzendkrachten inhuren om de roosters te vullen. Dit is totaal respectloos.” Van Mullem vervolgt: “HWWzorg wil mensen bijscholen, maar heeft medewerkers aangegeven dat ze niet leerbaar zijn. Dat kan je misschien zeggen van huisdieren, maar van mensen? In de zorg zijn alle handjes welkom en dan gaat HWW er mensen uitgooien? Lager geschoold personeel kan nog steeds eenvoudiger werk blijven doen. Iedereen kan bij een cliënt steunkousen aantrekken, daarvoor hoef je niet te hebben doorgeleerd. Bovendien werken sommige medewerkers al 20 tot 30 jaar in de zorg. Voor cliënten is het ook prettig dat zij hun vaste zorgmedewerkers behouden.”

Zoals het nu gaat is het niet werkbaar, vindt de vakbond. “De medewerkers willen kwaliteit leveren, maar hebben het gevoel dat ze worden weggepest. De kwaliteit van de zorg wordt minder en minder. Deze race naar beneden moet stoppen. De eisen komen de zorg ten goede en dat is toch iets wat wij allemaal zouden moeten nastreven, zowel de FNV, de medewerkers, de cliënten als de werkgevers in de zorg”, sluit Van Mullem af.

Er zijn veertig medewerkers die boventallig zijn. Aankomende donderdag maakt de zorgorganisatie bekend om welke veertig medewerkers dit gaat. Zorgbestuurder Bert Deitmers reageert in het Algemeen Dagblad op de commotie die is ontstaan. Hij zegt het vervelend te vinden voor de mensen, maar kan geen baangarantie geven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids