Normal_normal_reanimatie_dummie_ehbo

Een verpleegkundige is ontslagen omdat zij een oudere man met darmkanker en uitzaaiingen in de lever weigerde te reanimeren. Zij oordeelde zonder te overleggen met de arts dat de man geen baat had bij reanimatie omdat zijn sondevoeding daardoor weer omhoog zou zijn gekomen, waarna ‘hij voor de tweede keer een verschrikkelijke dood zou zijn gestorven’, aldus de verpleegkundige tegenover het medisch tuchtcollege. Nursing vroeg verpleegkundigen wat zij van het besluit om niet te reanimeren vonden, ondanks het volledige reanimatiebeleid. Hun oordeel: werk volgens protocol. Dat meldt Nursing. 

Meer dan 61 procent van de 1445 deelnemende verpleegkundigen zou de man hebben gereanimeerd. Veel van hen vinden dat het besluit om wel of niet te reanimeren niet de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige is.

“Het is gewoon werken volgens protocol. Dat ben je tegenover je patiënt verplicht. Het heeft niks te maken met zelf mogen nadenken of niet. Patiënt was ter behandeling daar, zelfs voor een operatie. Die kwam niet om te sterven”, aldus een verpleegkundige.

214 van de 1445 deelnemers staan achter de – inmiddels ontslagen – verpleegkundige. Zij denken dat de vrouw handelde naar haar geweten. Als ze hem wel had gereanimeerd, was hij er hoogstwaarschijnlijk niet goed uitgekomen, denken ze. De overige stemmende verpleegkundigen weten niet wat zij hadden gedaan in een dergelijke situatie. Wel zouden zij zeker in overleg zijn gegaan met de betrokken arts.

De verpleegkundige die de man weigerde te reanimeren is ontslagen en is in afwachting van de uitspraak van het medisch tuchtcollege. Deze volgt over vijf weken.

Door: Redactie Nationale Zorggids