Normal_ambulance

Als er vandaag Nederland een aanslag zou worden gepleegd, zou het ambulancepersoneel onvoldoende uitrusting hebben om slachtoffers te helpen. In ambulances ontbreken nog steeds tourniquets en speciale terreurkits. FNV en CNV Ambulancezorg trekken aan de bel, want het is hoog tijd dat de landelijke protocollen rondom terreur en ambulances worden gepubliceerd. Dat meldt BNR Nieuwsradio. 

Niet alleen de middelen om slachtoffers mee te helpen ontbreken, maar ook de middelen voor het ambulancepersoneel om zichzelf te beschermen bij bijvoorbeeld een gifgasaanval. “Personeel moet veilig zijn werk kunnen doen, dus: helmen, veiligheidsbrillen zijn nodig om eerst jezelf goed te beschermen in de uitoefening van je werk voordat je je werk kunt doen”, zegt Fred Seifert van FNV Ambulancezorg.

Er bestaan afspraken over hoe Nederlands ambulancepersoneel moet handelen ten tijde van terreur, maar omdat er op regionaal niveau wordt gewerkt is het lastig om daarin overzicht te behouden. Zo kan het zijn dat twee verschillende regio’s hun ambulances op een andere manier inzetten en coördineren. Omdat het voor een groot deel de arbeidsomstandigheden van het personeel betreft, willen FNV en CNV dat er op cao-niveau afspraken worden gemaakt omtrent terreur. Ambulancezorg Nederland zegt te werken aan de uitvoering van de gemaakte landelijke afspraken.

Door: Redactie Nationale Zorggids