Normal_normal_ambulance__sirene__hulp

De regionale ambulancedienst Utrecht werkt vanaf vandaag met een app waarmee verpleegkundigen ter plekke de ernst van de verwondingen kunnen inschatten. Indien nodig, kunnen patiënten dan direct naar een traumacentrum worden gereden of gevolgen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Als ambulanceverpleegkundigen op de plaats van het ongeluk moeite hebben met het inschatten van de ernst van de verwondingen, kunnen ze dit via de app met zeven vragen achterhalen. Dit neemt zo’n anderhalve minuut in beslag. “De focus ligt echt op ernstig letsel zoals dat optreedt bij verkeersongevallen en werkongevallen, zoals een val vaneen steiger”, zegt Marc van der Heij, traumachirurg bij UMC Utrecht.

Of een patiënt naar een traumacentrum hangt niet alleen af van het oordeel van de app, de inbreng van de ambulanceverpleegkundige blijft van groot belang. Zwaargewonde mensen hebben meer kans om te overleven als ze direct worden overgebracht naar een gespecialiseerd traumacentrum. De kans op blijvend letsel of handicaps kan daardoor verkleind worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids