Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Na een experiment van vijf jaar wordt de zelfstandige bevoegdheid van de physician assistant (PA) en de verpleegkundig specialist (VS) in de Wet BIG geregeld. Dit moet leiden tot het ontlasten van specialisten. Op basis van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is het mogelijk om bij wijze van experiment een bepaalde groep beroepsbeoefenaren zelfstandig bevoegd te verklaren tot het verrichten van bepaalde medische handelingen. Dit meldt Tweede Kamer.

In 2012 begon een proef met physician assistants en verpleegkundig specialisten. Zij worden opgeleid om medische en organisatorische taken van artsen en medisch specialisten over te nemen. Zorg moet worden geleverd door wie daarvoor het beste is opgeleid, is volgens demissionair minister Schippers van Volksgezondheid daarbij het uitgangspunt. De evaluatie van het experiment met physician assistants en verpleegkundig specialisten is positief. Daarom legt Schippers nu in de wet vast welke medische handelingen ze mogen verrichten.

Schippers krijgt brede steun voor het onderbrengen van physician assistants en verpleegkundig specialisten in de Wet BIG. In de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt nog weinig gebruikgemaakt van physician assistants en verpleegkundig specialisten, stelt Corinne Ellemeet (GroenLinks) vast, terwijl daarvoor wel mogelijkheden zijn. Een probleem in de ggz is volgens Mona Keijzer (CDA) dat regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het declareren van uren door physician assistants belemmeren.

Er wordt gewerkt aan een andere bekostiging van de ggz. Schippers gaat overleggen met de NZa om belemmeringen voor het inzetten van physician assistants weg te nemen. De zorg wordt steeds ingewikkelder, betoogt Schippers. Daarom is het vaak logisch en noodzakelijk om zorg op te knippen, zodat zorgprofessionals zich beter kunnen specialiseren. De Kamer stemt op 12 september over het wetsvoorstel.