Normal_pregnant_woman2

Vroedvrouwenpraktijk Springtij gaat dicht. De praktijk heeft jarenlang weerstand moeten doorstaan, en de twee eigenaresses vinden het genoeg geweest. In Springtij krijgen vrouwen volledig de keuzevrijheid. Willen zij iets niet? Dan gebeurt dat ook niet. Iets waar lang niet iedereen in de geboortezorg het mee eens is. Dat meldt Een Vandaag. 

“Als vrouwen dingen niet willen bij hun bevalling, dan gaan wij daarin mee. In de huidige keten wordt dat gezien als ongewenst”, legt Rebekka Visser uit. Samen met Mirjam Medema is ze het boegbeeld van De Springtij. Hun werkwijze is gevaarlijk en onverantwoord genoemd door collega’s in de geboortezorg.

Bij Een Vandaag legden Visser en Medema uit dat zij voor absolute autonomie voor zwangere vrouwen strijden, maar het werk werd hun (te) moeilijk gemaakt. Een vroedvrouw heeft een zwaar beroep, het vraagt fysiek en mentaal veel van iemand. Een beroep dat volgens Visser en Medema alleen draaglijk is als je er plezier aan kunt beleven. Iets wat de twee vrouwen lange tijd misten. Daarom gaan ze hun praktijk sluiten.

Door:Redactie Nationale Zorggids