Logo_fnv

In de strijd tegen ongezonde roosters en de hoge werkdruk, zijn dankzij acties van medewerkers van zorginstelling Tangenborgh in Drenthe, de eerste successen behaald. De raad van bestuur luistert naar de problemen van het personeel en erkent de FNV-leden als gesprekspartner. Dat meldt FNV. 

Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Het is voor de medewerkers een grote overwinning dat eindelijk naar hen wordt geluisterd. Wij hebben de toezeggingen gekregen dat een aantal grote problemen met de ongezonde roosters aangepakt wordt. Zo mogen dubbele diensten aangepast worden als medewerkers deze belastend vinden en liggen er concrete plannen om werk en privé meer gescheiden te houden.”

Sinds vorig jaar voeren de FNV-leden actie bij de zorginstelling. Waar de raad van bestuur de problemen eerst ontkende, staan ze nu duidelijk op de agenda. De toezeggingen houden in dat er nu per afdeling geroosterd mag worden, er drie maanden vooruit kan worden geroosterd, en dat mensen zoveel mogelijk voor 100 procent van hun contracturen per week worden ingezet. Op dit moment is dit in de praktijk vaak 80 procent

“Maar we zijn er nog niet”,  aldus Van der Pligt. “De raad van bestuur heeft gezegd dat er een verbeterplan ligt bij de ondernemingsraad. Om het constructieve overleg voort te zetten, zien wij graag de plannen zo snel mogelijk onze kant op komen.”

Hoewel er dus eerste stappen zijn gezet voor oplossingen, gaan de FNV-leden door met het aankaarten van problemen, zoals het tekort aan personeel. Ook willen de leden zekerheid dat de problemen op alle locaties worden aangepakt en niet alleen op de locaties waar de Raad van Bestuur in gesprek is gegaan met het personeel.

Door: Redactie Nationale Zorggids