Logo_logo_nu91

In de maanden juli, augustus en de helft van september stond de NU’91 monitor zomerbezetting online. De beroepsorganisatie vroeg verpleegkundigen en verzorgenden ongewenste situaties als gevolg van onderbezetting gedurende de vakantieperiode te melden. De afgelopen maanden kwamen er honderden meldingen binnen, waarvan de meeste uit verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg, gevolgd door ziekenhuizen. Dat meldt NU’91. 

Volgens de beroepsorganisatie is het dit jaar wederom duidelijk geworden dat in veel instellingen de zorg voor cliënten tekortschiet gedurende de zomermaanden, omdat er te weinig (geschoolde) zorgverleners beschikbaar zijn.

Zorgorganisaties vragen mensen die al met pensioen zijn om tijdelijk terug te keren. Mensen uit andere functies moeten meedraaien, waarbij het niet uitmaakt of ze bevoegd of bekwaam zijn. Andere meldingen gingen over tekorten die opgevuld werden met onervaren niet-gediplomeerde verpleegkundigen. Mensen onvoldoende ervaring hebben om de extra verantwoordelijkheden te dragen. Hierdoor worden op dagelijkse basis fouten gemaakt.

“Ondanks vakantiespreiding in ons team hebben we te maken met knelpunten door zieke collega’s. Dat betekent code rood, dus geen nieuwe cliënten aannemen. Waardoor je als wijkverpleegkundige te maken hebt met boze cliënten, boze familie, boze huisartsen en boze ziekenhuizen”, zo laat een verpleegkundige weten.

NU’91 vroeg verpleegkundigen en verzorgenden ook om enkele aanbevelingen te doen voor volgend jaar zomer. Zo wordt er onder andere gepleit voor secretariële ondersteuning voor administratieve taken, het samenvoegen van afdelingen en personeel (alleen waar mogelijk) en het instellen van een bonus voor werknemers die in de zomervakantie willen werken. Ook zouden routes in de regio beter en praktischer moeten worden ingedeeld en zouden oproepkrachten goede arbeidsvoorwaarden moeten krijgen. In de zomer dient de focus liggen op de basiszorg en niet op organisatorische taken, vinden de respondenten. En als het echt niet anders kan, moet de directie en staf meewerken in de ondersteunende diensten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids