Normal_normal_zakenman

Als het aan de SP ligt komt er een zwarte lijst van falende zorgbestuurders. Deze lijst moet voorkomen dat zij elders in de zorg aan de slag kunnen. De zorgbestuurders op wie de partij doelt hebben bij hun ontslag vaak een aanzienlijke vergoeding meegekregen, terwijl ze de zorginstelling in een slechte situatie achterlaten. Dat meldt Een Vandaag. 

“Als jij een zorgorganisatie hebt gerund, en je hebt zó gefaald, dat er inspectietoezicht is, dat de zorg niet op orde is, dat er hoge werkdruk is…dan vinden wij het schandalig dat je ook nog eens een grote vertrekpremie meeneemt en vervolgens een paar maanden later een nieuwe zorgorganisatie zou kunnen beginnen”, zegt Marijnissen.

Want dat lijkt de laatste tijd regelmatig te gebeuren. Zorgbestuurders worden de laan uitgestuurd wegens niet functioneren, maar krijgen wel een aanzienlijke ontslagvergoeding mee. Bestuurder Marc Scholten van zorginstelling Laurens kreeg 175.000 euro mee bij zijn vertrek, terwijl de instelling er financieel slecht voor stond. De SP heeft al een voorzetje gegeven van zorgbestuurders die een plekje op de zwarte lijst verdienen. Naast Marc Scholten, ziet de partij Gerard Marinus van Vivantes, Marco Meerdink van Espria, Wim Driesse van Curamare en Ankie van Rossum graag op de lijst.

Deze zorgbestuurders hebben volgens Marijnissen onterecht een flinke vertrekpremie ontvangen, hebben de Wet Normering Topinkomens weten te omzeilen of ze hebben een slecht presterende zorginstelling achtergelaten. De SP wil dat het geld bij de instellingen blijft, zodat het daadwerkelijk voor de zorg gebruikt kan worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids