Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Zeeland verwacht de komende jaren een groot tekort aan huisartsen. Ongeveer 30 procent van de huidige huisartsen gaat binnen nu en een paar jaar met pensioen. Maar het wordt moeilijk om daar vervangers voor te vinden, omdat de provincie nauwelijks nieuwe artsen trekt. Om daar verandering in te brengen, starten Zeeuwse huisartsen een campagne. Dat meldt NOS. 

Niet alleen in Zeeland, maar ook in de provincies Drenthe en Brabant treden veel huisartsen de komende jaren uit dienst. De reden dat hierover zorgen bestaan, is dat jonge artsen te weinig naar bepaalde gebieden trekken omdat ze deze niet kennen of te ver weg vinden. Huisartsen in Zeeland hebben vaak een solopraktijk, wat inhoudt dat er fulltime iemand aanwezig moet zijn. Iets wat jonge artsen van nu  veelal niet aantrekt.

Jonge artsen zoeken samenwerkingen en vinden het niet erg om als waarnemer aan de slag te gaan, omdat ze zo nergens aan vast zitten. Zeeland gaat een poging wagen om toch jonge artsen die kant op te krijgen en zet daarvoor een wervingsfilm in. Deze wordt in Nederland én in België verspreid. “Nu al werken er steeds meer Belgische artsen in Nederland. Dat kan het tekort niet oplossen, maar zeker wel verlichten”, zegt Patricia Brands van Huisartsen Kring Zeeland.

Door: Redactie Nationale Zorggids