Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Dat er in 2018 extra geld beschikbaar komt voor verpleeghuizen was al bekend. De begroting van Prinsjesdag bevestigt nu dat er komend jaar 435 miljoen euro extra beschikbaar komt. De komende jaren wordt structureel 2,1 miljard euro extra vrijgemaakt om de zorg te verbeteren. Dat meldt Rijksoverheid. 

Omdat niet alleen in verpleeghuizen extra medewerkers nodig zijn de komende jaren maar bijvoorbeeld ook in de wijkverpleging, ambulancezorg, intensive care en spoedeisende hulp zet het kabinet in op extra inspanningen voor de arbeidsmarkt in de zorg. Voor de periode van 2017 tot 2022 is hiervoor bij elkaar opgeteld circa 350 miljoen beschikbaar.

Samen met zorgaanbieders, zorginkopers, werknemers en het onderwijs wordt de komende jaren gewerkt aan het beter opleiden van medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en herintreders en het behoud van bestaande medewerkers.

Medewerkers kunnen ook beter worden ingezet. Bijvoorbeeld door bestaande parttime contracten uit te breiden, werk slimmer te organiseren en gebruik te maken van innovatie. Het grootste deel van deze investeringen – circa 220 miljoen euro – heeft het kabinet al in de eerste helft van 2017 aangekondigd. Voor de verpleegzorg zullen de arbeidsmarktinspanningen (met 275 miljoen bij elkaar opgeteld tot 2022) het grootst zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids