Normal_handen_fysio_behandeling

Het ziekteverzuim als gevolg van fysieke en psychische belasting in de zorgsector blijft stijgen. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde IZZ-analyse naar zorggebruik door medewerkers in de sector, zo melden FNV en IZZ.

Zorgmedewerkers gebruiken steeds vaker fysiotherapie, één op de twintig zorgmedewerkers maakt gebruik van psychische zorg en verschillen in zorggebruik tussen zorgorganisaties nemen toe. IZZ adviseert een goed organisatieklimaat, omdat dit leidt tot minder verzuim en zorggebruik.

Uit de analyse zorggebruik van IZZ blijkt dat een zorgorganisatie die te weinig aandacht besteedt aan gezond werken een groot risico loopt. Eenmaal beland in de negatieve spiraal van hoge werkdruk, hoog verzuim en hoog zorggebruik is de continuïteit van de zorgorganisatie in een krappe arbeidsmarkt mogelijk in gevaar. De overgebleven zorgmedewerkers gebruiken zelf meer zorg en gaan eerder op zoek naar een andere baan. Dit zorgt voor een hoger aantal vacatures binnen de organisatie. Met als gevolg: hogere fysieke en psychische belasting bij de medewerkers. Door het actuele probleem van de krapte op de arbeidsmarkt is aandacht voor de gezondheid van de eigen mensen hard nodig.

“De cijfers zijn schokkend”, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Het psychosociale ziekteverzuim is niet verbeterd, integendeel. En de behandelingen door een fysiotherapeut zijn bijna verdubbeld. Dat is voor het overgrote deel te herleiden op de absurd hoge en nog steeds stijgende werkdruk in de zorg. Het is vijf voor twaalf. Er móet iets gebeuren!”

Aanpak van werkdruk wordt door direct leidinggevenden vaak vooral gezocht in persoonsgebonden kenmerken. Merlijn vindt dit niet de goede benadering. “We moeten gaan kijken naar de functiegebonden omstandigheden. Juist omdat zoveel medewerkers gebruik maken van zorg is duidelijk dat arbeidsomstandigheden die zorgvraag sterk beïnvloeden. Een aanpak van de arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen is hard nodig.”

De FNV pleit ervoor dat de organisatiecultuur op de werkvloer wordt aangepakt. “De verandering moet van onderaf komen. De raden van bestuur moeten die vervolgens omarmen in plaats van tegenwerken”, zegt Merlijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids