Normal_geld

Het Zorginstituut Nederland wist niet dat er aan het plan voor betere verpleeghuiszorg een prijskaartje van 2,1 miljard euro hing. Dit laat Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut, weten aan NRC. Het verbeterplan is afkomstig van het Zorginstituut, maar het daaraan verbonden prijskaartje is nooit besproken. De Kwaliteitsraad dacht dat een kostenplaatje pas definitief was nádat de politiek erover zou oordelen. Dat meldt NRC.

“Een uitgebreide Business Impact Analyse maken we niet. Dat is ook niet onze taak, maar die van de Nederlandse Zorgautoriteit”, legt Kremer uit. De Kwaliteitsraad was zich van geen kwaad bewust. Tegelijkertijd zijn politici geschrokken. Zij zouden nooit toestemming hebben gegeven voor zo’n groot bedrag. Demissionair minister Dijsselbloem van Financiën wil dat er een noodremprocedure komt. Deze procedure moet ervoor zorgen dat de politiek inbreng heeft bij dergelijke bedragen.

Van Rijn liet het Zorginstituut Nederland nieuwe kwaliteitseisen opstellen voor de verpleeghuiszorg terwijl hij wist dat de normen die het Zorginstituut opstelt, uitgevoerd moeten worden. Dat betekent meteen dat er een financiële verplichting aan vastkleeft. Partijen vrezen dat het aanzienlijke prijskaartje de betaalbaarheid van de verpleeghuiszorg onder druk zet. De ouderenzorg in Nederland is al duur, maar door de extra investering wordt het 20 procent duurder.

Zodra een plan van het Zorginstituut is opgenomen in een kwaliteitsregister, is deze juridisch verankerd. Dit  is ook het geval bij het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het probleem is echter dat daar nog geen prijskaartje aan verbonden was. Daar kwamen de Kwaliteitsraad en politici later pas achter.

Door: Redactie Nationale Zorggids