Normal_vrouw_oud_ouderen_bed_ziek235

Op initiatief van PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt er komende woensdag een debat plaats over het tekort aan wijkverpleging voor terminaal zieke mensen die thuis willen sterven. Onderzoek van RTL Nieuws liet blijken dat palliatieve zorg, waarbij iemand in zijn of haar laatste levensfase wordt verzorgd, steeds vaker geweigerd moeten worden en dat thuis sterven hierdoor niet meer mogelijk is. Dat meldt RTL Nieuws. 

"Ik vind dat we echt heel snel moeten spreken over de mensen die in de spaken van het systeem vallen en dat we voor hen een oplossing moeten verzinnen", aldus Adema tegen RTL Nieuws.

De nieuwszender stuurde een vragenlijst naar 83 ziekenhuizen en 117 hospices, waarbij ook gevraagd werd naar patiënten die tegen hun wil in niet thuis kunnen sterven. In totaal reageerden 82 instellingen waarvan 22 procent ten minste één keer palliatieve thuiszorg heeft moeten weigeren. Acht instellingen kampen al langer dan een jaar met het probleem en tijdens de zomerperiode, waarbij er een groot personeelstekort was, konden drie instellingen niet de palliatieve zorg verlenen die zij wilden.

Door: Redactie Nationale Zorggids