Normal_normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Met een vrijdag gesloten akkoord tussen FNV, CNV, NU’91, FBZ en zorgorganisatie Cosis in Assen, is het eerste generatiepact in de zorg een feit. Cosis en de bonden zijn overeengekomen dat oudere werknemers die maximaal vijf jaar van hun AOW af zitten, voortaan minder uren hoeven te werken en daarvoor gecompenseerd worden. Zo worden oudere werknemers ontlast en ontstaan er meer werkplekken voor jongere werknemers. Dat meldt FNV. 

Camara van der Spoel, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn: “Cosis heeft als eerste werkgever in de zorg nu vastgelegd dat zij het belangrijk vindt dat oudere werknemers gezond kunnen blijven werken tot aan hun AOW. Door ze minder uren te laten werken, worden ze minder zwaar belast en behouden we de kennis en ervaring die zo belangrijk is voor de jongere generatie. Daarnaast biedt het kansen voor jongere werknemers. Meer vaste uren, meer echte banen en meer jongeren aan het werk. En ouderen kunnen langer blijven werken.”

Ongeveer 5 procent van de medewerkers van Cosis kan in aanmerking komen voor de generatieregeling. De zorgorganisatie laat weten te geloven in de impact van de regeling op het werkklimaat.

De afspraak geldt voor mensen die binnen vijf jaar de AOW-leeftijd bereiken. Zij gaan 75 procent van hun oorspronkelijke uren werken en krijgen daar 85 procent voor betaald. De doorbetaling van de pensioenpremie blijft 100 procent. Cosis heeft de garantie gegeven dat de overgebleven uren volledig door anderen worden ingevuld. Het is niet de bedoeling dat er meer werk in minder tijd moet worden verzet.

Door: Redactie Nationale Zorggids