Logo_logo_igj

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft Stichting CASA Klinieken voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Het verscherpt toezicht is ingegaan op 12 oktober 2017. Dat meldt IGJ. 

Stichting CASA Klinieken biedt abortushulpverlening op zeven locaties in Nederland. De inspectie heeft al enige tijd zorgen over de situatie na het faillissement van koepelorganisatie CASA Nederland. CASA Klinieken, waar de abortuszorg wordt verleend, is niet failliet.

De fragiele (financiële) situatie bij CASA Klinieken vormt risico’s voor de beschikbaarheid van personeel en middelen. Ontwikkelingen rond CASA Klinieken hebben ook invloed op de andere abortusklinieken in Nederland. De tijdigheid van de abortuszorg is van groot belang. Dit vanwege de aard van de behandeling en de kwetsbaarheid van de doelgroep.

De inspectie heeft de afgelopen weken een aantal onaangekondigde bezoeken gebracht aan vestigingen van CASA Klinieken. Ook heeft de inspectie gesproken met de raad van bestuur en de raad van toezicht. Dit gesprek heeft de zorgen van de inspectie niet weggenomen.

De inspectie verwacht dat CASA duidelijk maakt wie binnen de klinieken eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Dit geldt zowel voor de afzonderlijke locaties als voor CASA Klinieken in zijn geheel. De wachttijd voor de cliënten moet in lijn gebracht worden met gebruikelijke en acceptabele termijnen. Cliënten moeten hierover geïnformeerd worden. Per locatie moet duidelijk zijn welke medewerker welke handelingen kan en mag uitvoeren. Ook moet CASA cliënten informeren over de zorg die in de kliniek wordt aangeboden. Tot slot moet de raad van bestuur de betrokken partijen op tijd informeren over mogelijke veranderingen in het zorgaanbod.

Door: Redactie Nationale Zorggids