Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Een verpleegkundige van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een voorwaardelijke schorsing van zes maanden opgelegd gekregen. Vorig jaar juni maakte ze een fout bij het toedienen van pijnstillers, waarna de patiënt kwam te overlijden. De vrouw handelde op dat moment in strijd met de zorg die zij volgens de wet had moeten verlenen, zo oordeelde het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg onlangs. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De verpleegkundige had op het moment van het incident nog weinig ervaring in het ziekenhuis en twijfelde aan de juistheid van het recept die de patiënt toegediend moest krijgen. In plaats van raadplegen met ervaren collega’s, sprak ze alleen met een even onervaren verpleegkundige.

Dit resulteerde in een toediening via een niet meer aanwezige pomp. Deze was er namelijk een paar dagen eerder uit gehaald. De dosis van de injectie die de patiënt binnenkreeg was daardoor zo groot, dat hij een hartstilstand kreeg en overleed.

De verpleegkundige is voor zes maanden voorwaardelijk geschorst, omdat zij handelde in strijd met de wet. Mocht zij binnen twee jaar nog een keer de fout in gaan, wordt de schorsing een schrapping (van zes maanden) uit het BIG-register. 

Door: Redactie Nationale Zorggids