Normal_dokter__arts__stethoscoop

Artsenfederatie KNMG presenteerde woensdag een handreiking voor artsen waarin onder andere de haken en ogen aan het opnemen van een gesprek staan opgesomd. Steeds meer dokters krijgen namelijk te maken met patiënten die een geluidsopname van het consult willen maken, omdat ze bang zijn dat ze niet alle informatie onthouden. In de handleiding staat dat het is toegestaan om gesprekken op te nemen, maar niet alle artsen zijn daar even blij mee. Twee derde van de artsen die wordt gevraagd voor toestemming voor opname, spreekt daarna voorzichtiger. Dat melden het Algemeen Dagblad en NOS. 

Het advies van de KNMG aan artsen die twijfelen, luidt: begin zelf over de opname. Vraag waarom de patiënt wil opnemen. “Soms blijkt het dan ook niet nodig om alles op te nemen en volstaat het inspreken van een samenvatting op het eind”, zegt KNMG-voorzitter René Héman.

De grootste angsten van artsen zijn de juridische consequenties of de mogelijkheid tot het online zetten van gesprekken. Vaak worden gesprekken ook opgenomen zonder dat de patiënt daarvoor toestemming vraagt. Vroeger werden dergelijke opgenomen gesprekken niet toegestaan door de rechter, maar dat is tegenwoordig anders. Patiënten gebruiken opnames ook weleens in rechtszaken, maar volgens advocaat Oswald Nunes (gespecialiseerd in gezondheidsrecht) komt dat vooralsnog niet heel vaak voor. En als het wel gebeurt, dan is een opname bijna nooit doorslaggevend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids